Be om offert

Distributionslösningar för tidningar, brev och paket i hela Sverige!

Från Pakistan till att dela ut paket i stan

23 mars, 2022

”Förutsättningarna för att studera Bioteknik var så gynnsamma här i Sverige blev det ett lätt val för mig att flytta hit. Sedan måste jag väl erkänna att några saker var väldigt annorlunda från mitt liv i Pakistan. Vädret och maten för att nämna två. Svensk husmanskost skulle ibland behöva lite ”curry” om du förstår vad jag menar.” Tahir Nazir.

Mikroorganismer syns inte men finns ändå, för att travestera visan. Man ser dem inte jobba men de gör stor nytta i samhällets tjänst. Tahir Nazir från Pakistan vet allt om dessa små viktiga organismer. Och det var just mikroorganismerna och studier i Bioteknik som gjorde att han flyttade till Sverige och dessutom blev en av Point Logistiks distributörer av tidningar, post och paket.

På sätt och vis har mikroorganismerna och Tahir rätt lika arbetsmetod när man tänker efter. De jobbar båda lite i det tysta och oavsett tid på dygnet.

– Ja likheten finns där. På nätterna arbetar jag som distributör och nattchef hos Point Logistik. Med natten som inramning och oavsett väder eller årstid ser jag bl a till att läsarna får sina dagliga nyheter och saker man beställt över internet. Skillnaden mellan mig och mikroorganismerna är väl bara att dom aldrig vilar.

Vid sidan av distributörsjobbet har Tahir en 50% tjänst som forskare vid Borås Högskola. Hans specialisering handlar förenklat om hur man kan ta hand om olika typer av industriellt avfall eller biprodukter och genom mikroorganismer i olika processer kan skapa nya användbara och miljövänliga produkter. Det är t ex bakterier och svampar som hjälper oss att bl a tillverka biogas, biogödselmedel, väte och alkoholer. På detta sätt kan avfallet omvandlas till flera olika slutprodukter, såsom bioplaster, djurfoder, kemikalier och biobränsle.
Just nu forskar Tahir om nya processer, och hur man med utgångspunkt från pappersmassa, kan få fram nya varianter av så kallade flyktiga fettsyror (Volatile Fatty Acids).

Så från Pakistan till att dela ut ”paket i stan”, var ett ganska bra val, om den aningen krystade ordvitsen ursäktas?

– Verkligen, arbetet som distributör på nätterna gör det möjligt för mig att som sagt forska och utveckla nya biotekniker. Förutsättningarna att studera Bioteknik här i Sverige är riktigt bra. Sedan gör det inte saken sämre att Sverige är ett väldigt trevligt land och har mycket fint att visa upp. Även på nätterna, avslutar Tahir.

Detta är ett av flera personporträtt Point logistik vill berätta om hur ett nattjobb som distributör tex kan kombineras med olika studier, extrajobb eller personliga intressen. Point Logistik söker regelbundet nya medarbetare.