Be om offert

Distributionslösningar för tidningar, brev och paket i hela Sverige!

010-175 16 00 | info@pointlogistik.se

Glada hemmakocken bjuder på öländsk lufsa

4 maj, 2022

Distributören Kent Söderlund älskar både husmanskost och grillning. I Facebookgruppen ”Glada hemmakockars mat till vardag och fest” delar han med sig av sina bästa recept till tusentals medlemmar. ¬

Matlagning är Kent Söderlunds stora passion. Lika noga som han följer farmors recept på den öländska specialiteten lufsa. Lika säkert levererar han tidningar och paket på nätterna.

Att dela ut post, tidningar och paket kräver stor noggrannhet och planering. Varje försändelse ligger sorterad i rätt ordning och matchad mot adresser och hur småvägarna ringlar och svänger. Ett misstag och du får åka tillbaka. Lite som skidskytte; skjuter du inte fullt får du åka en straffrunda.

För Kent Söderlund från Öland var det nu många år sedan han fick vända bilen och ta en runda till. Efter 14 år blir man erfaren och känner sitt distrikt lika bra som sitt eget kök. Och apropå kök…

Du distribuerar på nätterna, servar distributionsbilarna på förmiddagarna och administrerar matlagningsgrupper på Facebook. Hur många timmar har du egentligen på ditt dygn till skillnad från oss andra?

– Vi har nog samma antal timmar. Det är bara det att jag disponerar mitt dygn lite annorlunda, i mindre enheter, och kanske också mer strukturerat. Jag startar mitt arbetspass vid två på natten i packanläggningen i Algutsrum på Öland. Sedan tar jag mig norrut på 136:an, åker in och ut på alla småvägarna ända upp till Halltorp. Turen brukar vara färdig runt sex. Därefter skjutsar jag min fru till jobbet, åker till Kalmar för att meka och serva vår fordonspark. Vid lunchtid brukar jag sträcka ut mig på sängen.

Du känner dig aldrig ensam när du glider runt i natten?

– Nej för tusan, först träffas vi ju alla i packhallen och sedan brukar jag ha lokalradion och några kollegor på högtalartelefon som sällskap under själva körningen. Vi måste ändå då och då stämma av vissa saker kring utdelningen. Och så brukar också några rådjur göra mig sällskap. För det finns otroligt många rådjur på Öland så den varningen vill jag gärna sprida. Tror faktiskt att Öland är Sverigebäst på antalet viltolyckor med rådjur inblandade. Och det är verkligen inget roligt rekord att inneha. Så kör försiktigt med andra ord.

Sedan tänker du förstås på recept och nästa Facebookinlägg?

– Matlagning och matkultur är väldigt viktigt för mig. Speciellt husmanskost. På Facebooksidan ”Glada hemmakockars mat till vardag och fest” ger jag mer än 10 500 följare matlagningstips och inbjuder andra att dela recept med gruppen. Sedan är jag admin för ytterligare ett 15-tal matlagningsgrupper.

Visst finns lika många bestämda uppfattningar om det optimala receptet på kroppkakor, som det finns ölänningar?

­– Det kan nog stämma. Min farmor var mycket noga med hur stor andel kokt potatis det skulle vara i förhållande till rå potatis. 20 procent kokt, resten rå. Och att inget mjöl ska tillsättas alls. Det är fusk. Sedan fanns det i min släkt en tradition att fläsket vanligtvis ska vara rimmat. Men till julkroppkakorna ska det vara rökt fläsk. Så har det alltid varit. Jag har utvecklat mitt kroppkakerecept med askorbinsyra för att inte kroppkakorna ska bli så grå. Man äter ju lite med ögonen också. Annars vill jag gärna också slå ett slag för den öländska landskapsrätten lufsa som jag tycker fallit lite i glömska. Smaklig spis, säger Kent Söderlund.

Kents öländska lufsa
4 portioner

10 medelstora potatisar

1 gul lök

4 dl mjölk

2 dl grädde

3 dl mjöl

4 ägg

2 tsk salt

400 g rimmat fläsk

Blanda ihop hälften av grädde/mjölk med äggen och mjölet. Vispa ihop till en jämn smet. Addera saltet och resten av grädden/mjölken och låt alltsammans dra under tiden du fint river löken och potatisen.

Blanda nu ner potatisen och löken i smeten och häll den i en smord långpanna. Lägg ut fläskskivorna med jämna mellanrum på toppen. Ett tips är att lägga tärnat fläsk i botten.

Grädda lågt i ugnen på 200 grader i cirka 1 timme eller tills lufsan är gyllenbrun och fast.

Servera gärna med rårörda lingon och ett glas kylskåpskall mjölk.

Tips: Det går alldeles utmärkt att laga lufsan i grillen.