Be om offert

Distributionslösningar för tidningar, brev och paket i hela Sverige!

”Inte många jobb där man får möjlighet att springa gatlopp”

24 februari, 2022

Varje morgon ligger den bara där på hallmattan. Tidningen. Ibland tillsammans med ett viktigt kuvert och ibland med något man beställt på nätet. Medan man sov, i mörkret och ofta vädret till trots har ”någon” varit där. Den här gången heter han Jörgen. Och när han inte ränner i trappor och på garageinfarter springer han gatlopp. Maraton.

– 27 år har det nu hunnit bli som tidningsbud, eller som det numer är mer korrekt att säga, distributör. För även om jag fortfarande mest delar ut dagstidningar, börjar andra försändelser, post och paket bli allt vanligare, inleder Jörgen Strandkvist.

Hur kommer det sig att du började dela ut tidningar och paket?

– Löpningen och mitt maratonintresse har tagit mig runt i världen. Sedan mitt första lopp 1989 i Berlin, faktiskt bara några veckor innan muren föll, har jag varit såld. Därefter har det blivit 58 olika lopp. Kanske skattar jag Honolulu 1998 högst för där träffade jag Eva-Marie som sedan blev min fru. Mitt i språnget kan man säga.
För att kunna träna och planera för mina lopp sökte jag ett arbete där det gick att kombinera arbete och fritid. Och som dessutom var ett jobb där man ständigt var i rörelse.

Numer och sedan några år sker distributionen i och för sig med bil för mitt distrikt har blivit betydligt större rent geografiskt så jag ”ränner” inte runt på nätterna lika mycket längre, ler Jörgen.

Berätta lite om jobbet som distributör.

– Mitt arbetspass börjar strax före 02.00. Då samlas alla distributörerna, snackar lite medan vi sorterar posten och tidningar, och lägger upp rutten för våra respektive distrikt. Mitt omfattar både delar av centrala Kristianstad och områden utanför. Någonstans runt halvsju på morgonen brukar jag kliva in genom dörren hemma om mängden leveransadresser är normal.

Vad skulle du säga gör det här jobbet så roligt?

– Tror att alla vi distributörer har lite olika uppfattningar och skäl till varför ett sådant här jobb passar oss. Men i mitt fall handlar det om att ha friheten att kunna ägna mig åt fler saker jag tycker om och kunna disponera min fritid bättre. Man jobbar intensivt några timmar och kan sedan göra annat än ett så kallat vanligt 9-5 jobb brukar tillåta.
Men jag ska också vara ärlig att säga, att tiden då jag jobbar med distributionen är en väldigt trevlig stund. Termosen bredvid, god musik i stereon, små stunder av reflektion. Bara jag och gryningen. 3 h och 15 min är förresten personbästa på rutten.

Tävlingsmänniskan Jörgen verkar aldrig ta ledigt, när springer du nästa lopp?

– Lite oklart. Sedan något år tillbaka har jag faktiskt trappat ner lite på löpningen men har å andra sidan skaffat mig ytterligare ett jobb kring ett område jag också gillar; trädgård. Då och då när jag har möjlighet åtar jag mig nämligen trädsgårdsskötseluppdrag för bemanningsföretaget 55+. Mest för att det är kul.
Så för mig känns det inte som mitt yrke som distributör låser mig, tvärtom. Jag har snarare möjlighet att göra fler saker jag gillar, avslutar Jörgen.

Point Logistik söker regelbundet nya distributörer.
Här kan du läsa mer och ansöka!